10 CONSELLS PER TRIAR LES JUGUETES .


Quan s'acosten els Reis o algun aniversari val la pena "perdre" un temps en la tria que feim de les juguetes. Això recomana Imma Marín, experta en joc, fundadora de Marinva i presidenta d'International Play Association a Espanya. 
"Triar una jugueta és un acte d'amor carregat de possibilitats d'aprenentatge i creixement".
Els infants, ens recorda Imma, tendeixen a tenir moltes més juguetes de les que necessiten i no oblidem que l'excés de juguetes inhibeix les ganes de jugar. 
Tenim interioritzades unes dinàmiques consumistes que, tant els adults com la societat traslladam als més petits. 
Hi ha nines i nins que  per Nadal i Reis reben més regals dels que realment  necessiten. Nines i nins "HIPERREGALATS".
I quines conseqüències té rebre massa regals?
  • Nines i nins sobreestimulats. Reben tants regals que són incapaços de prestar-lis atenció i temps necessaris.
  • Pèrdua d'il·lusió . Acaben tant saturats que hi arriba a haver una pèrdua progressiva de la il·lusió. 
  • Baix nivell de tolerància a la frustració. L'excés de regals fa que no valorin el que reben i que demanin una jugueta just per a la satisfacció de tenir-la. El dia que no reben tants regals es senten frustrats.

Després de fer la reflexió sobre la importància de mesurar  la quantitat de regals que han de rebre els infants aquí us donam "10 consells per fer una tria conscient".

1.  Pensa  en la nina o nin que hi jugarà.                                                     Com és? Què li agrada? Quina edat té? Els seus interessos, habilitats i capacitats? Recorda que la joguina ha de proposar un repte assolible i que li ha d'agradar a ell més que a tu.

2. Si pots, tria botigues  especialitzades on et sàpiguen assessorar.                  Allà t'acompanyaran en la tria fent-te preguntes que t'ajudaran a decidir. Així i tot, acostuma't a llegir les explicacions de les caixes.Et donaran una idea més acurada del que hi trobaràs dins.

3. Rebel.la't si et pregunten si la jugueta és per a una nina o per a un nin.  Les juguetes no tenen sexe, el sexe el posam els adults amb la nostra mirada, fomentant així els estereotips que els limiten.


4. Que despertin les ganes de fer coses: caminar, botar, enfilar-se, mirar, imaginar, provar, crear, investigar, decidir, ...


5. Amb  qui jugarà i on jugarà. 
Jugarà tot sol? Amb vosaltres? Amb altres nines o nins? Amb germans o germanes més grans? o més petits? Serà per jugar a casa o al parc?

6. No només són juguetes les que compram.                                                                   També ho poden ser els objectes que de manera efímera, els infants converteixen en una joguina.  Han de poder jugar amb pals, cadires, coladors, sabates per disfressar,... i amb objectes de la natura pedres, aigua, fulles, pedres, escorça, copinyes, per a incentivar la seva imaginació i capacitat creativa. 

7. Variades, però amb la justa mesura.                                                                                    Cal pensar en el conjunt de juguetes com si fos un "menú". S'ha de posar al seu abast una mica de tot (ni massa, ni poques i de diferents tipus) per a que pugui triar en cada moment el que li convengui per al seu joc. Però sense caure en l'excés, RECORDAU!

8. Responsables.                                                                                         Pensar en el material de què està feta la jugueta. Com és podrà reutilitzar o reciclar. D'on prové. Si el seu procés de producció segueix criteris de responsabilitat social i mediambiental.

9. Segures.                                                                                                                                               Etiquetades amb la marca CE de manera indeleble i amb l'adreça del fabricant o distribuïdor ben visible.

10. Compartir la decisió.                                                                                                                        Com que no podem comprar tot el que demanen cal xerrar amb els infants i cercar la seva complicitat per fer la tria del que demanaran.

No oblidar  que tan important és  triar bé com compartir el joc amb els infants i pensau que el que volen i necessiten és  temps per jugar, no moltes juguetes.





Comentaris